15. 5. 2018

Sourozenecká jízda do Leonidia




Když se řekne lezení v Řecku, asi každého jako první napadne Kalymnos nebo Meteora. Ale kromě těchto oblastí se v Řecku leze ještě na spoustu dalších místech. Tím, že mě baví cestovat a objevovat nové destinace na lezení, tak jsme se rozhodla s mým bráchou Honzou udělat první sourozeneckou jízdu a to do oblasti Leonidio. Naši kamarádi z Ústí tam byli přes Vánoce a nemohli si to vynachválit, takže zvědavost byla veliká a za 150e jsme si koupili letenku (i zpáteční) z Berlína do Athén a vydali se vstříc novému dobrodružství.

V Athénách na letišti jsme řešili půjčení auta, které je pro cestování do Leonidia nezbytné. Dá se tam tedy dojet i autobusem, ale stejně oblast Leonidio se skládá z hodně sektorů, kde se člověk bez auta neobejde. Jediný problém při půjčení auta bylo, že nemám kreditní kartu a všechny půjčovny ji měly v podmínkách. Takže jsem si auto raději půjčila až na letišti a to tak, že jsem měla půjčenou mamky kreditku a díky tomu, že nezkoumali křestní jméno, tak mi auto půjčili bez problémů. Tak pozor na to! Za auto jsme za 14 dní dali 330e. A to byly asi naše největší výdaje. S sebou jsme si brali vařič a v Athénách v lezeckém obchodě si koupili bombu. Celý zájezd jsme si vařili, kromě asi 2 večeří kdy jsme neodolali řecké kuchyni.


Jízda začíná :-)

hostina v hospodě Dolphins ve vesnici Plaka

Jinak je nejlepší si nakoupit ve velkém obchodě po cestě do Leonidia, jelikož v Leonidio obchod je, ale neseženete tam úplně všechno. Z Athén je to do Leonidia 200Km, ale druhá část cesty už není po dálnici, takže cesta trvá něco přes tři hodiny.

Leonidio a super sektory na sluníčku

Lezecký průvodce na Řecko

Úsměv, foto a lez!

V Leonídiu nás přivítalo horké počasí, takže jsme si po celý zájezd vybírali sektory pouze ve stínu. Jako třeba Hada, Nifada a Eleona, kde bylo na lezení docela příjemně. Sektory se nachází více ve vnitrozemí a v kopcích od Leonidia. 

Sektor Nifada

Jediný den zataženo a návštěva sektoru Twin Caves

Eleona

Díky horkému počasí jsme si mohli užít koupání v moři. Nejlepší byla pláž ve vesnici Poulithra. Ale zas na druhou stranu jsme nelezli v ostatních super sektorech, které jsou otočené na jih. Takže příště sem musíme v zimě.

Héj brácha, tak dělej něco!:-)

Krásné moře a okolí

Baby ostrov

Lezení je tu super! Vytrvalostní cesty po krápníkách jsou dost podobné jako těm na Kalymnosu. Ale ještě nejsou tak oklouzané a v toto období bylo ve skálách jen pár lidí, takže jsme si užívali klídek a ticho. Cesty po krápníkách jsou zábavné, ale moc mi nejdou. Do Leonídia člověk potřebuje mít hlavně silné tělo a já z tréninků do Jury mám spíše silné prsty. V cestách tu lezec moc lišt nenajde..

,,K3 Climbing´´ 7c+ Nifada

Pánjika - lezecká hospodokavárna

Hned první noc mě chytly nějaké střevní problémy (otrava jídlem) a tak jsem si první dny moc neužila. A když jsem po několika dnech konečně byla schopná lézt, tak jsem byla slabá jako muška. Takže jsem se rozhodla lézt cesty na kvantitu.
Nejvíce se mi líbily cesty: ,,CAC´´ 8a Nifada, ,,Baum des Lebens´´ 8b Nifada, ,,Angi Orangi Ext´´ 8a Nifada, ,,K3 Climbing´´ 7c+ Nifada, ,,Chipotle´´ 7c Twin Caves, ,,Bonobo´´ 7b+ Twin Caves, ,,Mr Magoo´´ 7c Twin Caves. Brácha můj zaválel a dával jedno 8a na os za druhým a poslední den poslal ,,Spinster´´ 8b+.

Kouzlím sílu

Brácha po dolezení 8b/b+ v sektoru Nifada

Ubytování jsme v Leonidio neřešili. Bylo teplo, nepršelo a tak jsme spali ve volné přírodě. Nikde s tím tam nebyl žádný problém. Dobré místo na spaní je u sektoru X-Mas. Pitnou vodu jsme si museli kupovat, jelikož v Leonidiu není kašna. Jediné místo, kde se dá pitná voda natočit je ve vesnici Tsitalia a to přímo na náměstí.

Hotel u Vopatů

Pondělní trh s ovocem a zeleninou v Leonidiu

Další oblast, kterou jsme navštívili byla Kyparissi. Nachází se 60km od Leonidia a určitě stojí také za návštěvu. Lezli jsme pouze v sektoru Watermill. Jeli jsme tam s jasným cílem. Vylézt cestu ,,Medusa´s Blood´´ 8b. Byla to cesta, kde konečně nebyly jenom krápníky. Jenomže klíčový boulder po malých chytech nám to natřel, takže jsme raději se sklopenýma ušima nalezli do vedlejší cesty ,,Zarax´´ 8a, kterou brácha dal na onsight. Kromě lezení je tam opět dobré koupání a dá se spát přímo na pláži. Ve vesnici je obchod i restaurace.

Sektor Watermill

Vesnice Kyparissi

Svatá Edit

Restday jsme vždy trávili na nějakém výletě. Výlet číslo 1 bylo historické město Monemvasia na poloostrově. Dále jsme navštívili městečko Nafplio, kde je veliká pevnost  a pak chodili na krátké túry do kopců kolem městečka Leonidio. Dobrý relax je i v lezecké kavárnohospodě Panjika, kde kromě výborného kafe, studeného piva, sobotních koncertů seženete i lezeckého průvodce a lezecký materiál.

Monemvasia

Monemvasia

Nafplio

Nafplio - lezecký sektor u moře za bráchy zády

Túra nad Leonidiem

Když to tedy shrnu, tak Leonidio doporučuji! Pro ty, co chtějí podávat těžké výkony ve skalách a nemají rádi teplo, určitě je lepší navštívit tuto oblast v zimě. Ale je skvělé, že Leonidio leží 2 km od moře a tak kdo zase má rád kombinaci moře a lezení, tak od května po září je to ideální. Na jaře tu rozkvétá spousta květin  a vše je barevné a veselé. Řekové jsou fajn lidi a rádi nám vždy pomohli (třeba když se  mi povedlo vybít baterku od auta).



Mějte se krásně
Ahoj Edit

1 komentář: