19. 3. 2012

2x 9a

 




Předpověď na víkend byla parádní a plán taky. Labák.







Vyrazili jsme už v pátek. Lezení ve Žlebu a hudba v Ostrově. No, prostě se to pěkně rozjelo. Sobota opět levý břeh. Den byl ve znamení mnoha sektorů. Postupně jsme se přesunuli z Monolitu přes Mordor a až na Veřejný dům.

Nová cesta u Březnové věže.
 Večer opět u živé muziky v podání dua Prcas x Jíra, paráda. Přišla očekávaná neděle. Adam Ondra je na cestě do Žlebu. A všichni jsme věděli, že to bude jízda. Adam s Inkou dorazili po 11 s cílem vylézt loňský projekt „To tu ještě nebylo“. Historie tohoto směru je taková, že jistý lezec z Německa cestu navrtal zvrchu, což je proti pravidlům a v cestě také upravil 2 chyty, což je taky dost hnusné. Cesta mu byla proto zrušena a vytlučena. Napadlo nás proto udělat směr znova, ale od spodu. Během 3 dní jsem navrtal první tři borháky. Pak přišlo místo, které bylo dost těžké, a nemohl jsem dát další jištění. Toho času zde mělo repre soustředění a Adam mi pomohl cestu dodělat. Den po dokončení cesty začalo pršet a cesta protekla. Odhadovaná klasifikaci okolo 8c+ (XIIa).


Letos je cesta suchá a podmínka dobrá.
Prvním pokusem cestu celkem s přehledem nacvaká a vymyslí program. Říkal jsem si, že to bude rychlovka, tak by mohl zbýt čas rozdělání něčeho nového. Takže vrtačka byla ve skalách s námi. Bylo tu také dost lidí. Jíra Lautner taky. Tak proč nedokončit cestu vedle, která končí v půlce stěny (Zakázaná spára). Bylo jasno, že dnes ve skalách nuda nebude.
Jirka dodělává Zakázanou spáru.

První pokus vypadá dobře. V půlce cesty při nálezu do místa, kde jsem při prvovýstupu skončil, Adamovi uklouzne noha a letí dolu. Pauza a jde na druhý pokus. Jírovy došla baterka v půlce díry, tak jede dolů. V druhém pokuse zavadí Adam nohou o moji ruku a seskočí dolů – to by nebylo „čistě“. 


Přichází Jeník s baterkou a Jirka dává borhák. Přichází Andrej, s Jirousem a Pájkou. Je tu i Jarda s kamerou a všechno točí.
Aix team

 V třetím pokuse Adamovy opět uklouzne noha. Už není moc času, tak na jeden slušný pokus. Jíra zatím dává slaňák a cesta „Zakázaná spára“ je kompletní. Klasifikace IXa. Začíná pofukovat a teplota trochu klesla. Trochu šero, zatáhlo se. Bylo to všude okolo. Teď nebo nikdy.
Začáek cesty.

 Ke třetímu borháku Adam dolezl rychle. Lehce vyklepal a spustil peklo. Adam neuvěřitelně bojoval. Alespoň tak ve třech krocích jsem si myslel, že musí spadnout. Nevím, jak to dělá, ale vždy se udržel a lezl dál. Neuvěřitelná podívaná. Po tom, co cvalk slaňák jsme všichni věděli, že vážně „To tu ještě nebylo…“.

Klasifikace dle Adama je XIIb, tedy první 9a v Labáku.  
Foto z mobilu :-(

Ahoj ve skalách
 

1 komentář:

  1. "V třetím pokuse Adamovy opět uklouzne, Jírovy došla baterka " atd... ach jo. Lezení - 1; Čeština - 5

    OdpovědětVymazat