31. 8. 2015

Letní sumarizace



Uf, tak léto je pomalu za námi. Jako každý rok bylo léto více o práci, než o skalním lezení. Máme za sebou letní tábory, které se tento rok parádně povedly. Všichni jsme si je moc užili a už se těšíme na další akce s dětmi. Nejbližší další akcí je víkend ve skalách v půlce září.






Absenci skalního lezení jsme se snažili dohnat tréninkem na bouldrovce a campusu v Tisé. V posledních letech opět zjišťuji, že trénink je pro extrémní cesty nepostradatelný. Zvláště v pracovním období. Když mi bylo dvacet, tak jsem i po delší montáži zvládl udržet formu na vysoké úrovni. Dnes ale po několika letech forma v pracovním období rychle klesá a je potřeba ten campus pořádně podrtit. Zvláště dnes, když se podzim blíží a čas hard core lezení bude konečně zase zde. V průběhu léta se nám podařilo dvakrát vyjet na skály. 

Prvním výletem byla návštěva Jury a Pfalzu. Původně jsme měli v plánu v Juře pobýt celý týden, ale prsty nebyly po tak dlouhé době připravené na jurské chyty, tak jsme se rozhodli pro rychlý výpad do Pfalzu.

Lezení na písku milujeme a tak jsme se moc těšili na tamní lezení. Během 5 dní jsme navštívili několik významnějších sektorů. Asi bych to shrnul takto: Oblast rozlehlá podobně jako Frankenjura. Nejlepší výběr cest najdete v 8 a 9 stupni UIAA. Extrémních cest je málo a většinou se jedná o strop. Krásná skála, často zbarvena do oranžova. Nádherné linie. Možnost lezení klasických spár tradičně s friendy a mágem. Kopce jak u nás ve Středohoří. Je to celkem daleko – cca 6,5 hod. Průvodce za 35 EUR. Spaní v autě v klidu kdekoliv. Dobré místní víno. Editka poslala Magnetfinger 9+ a já Mamba 8a+ FL, Hokus pokus 8a+ PP, Schlender ist Luxus 8a OS.
Magnet Finger


Magnet Finger

Po Pfalzu opět do práce a pak hurá do Ádru. Stejně jako loňský rok jsme si pro Ádr nechali celý týden. Ihned v pondělí se pouštím do Kyzové psychózy. Nádherná stěna, super linka, bez RP přelezu, tak proč to nezkusit. Na jaře jsem s Jírou Lautnerem cestu opět zkoušel a boulder šel celkem rychle vymyslet, takže jsem věděl, že toto půjde. Cesta začíná nepříjemnou otevřenou spárou, ve které je lepší lézt více na bočáka, než na žábu. Pak přichází klíčové místo- traverz po dírkách a lištách. Zde se hodí umět se hodně rozkročit. Dolez je na Ádr dost netypické lezení. Celou stěno po kyzech, naprostý úlet. Tam už ale spadnout nesmíš. Dost jsem přemýšlel o klasifikaci. Pokud bych neudělal v boulderu ten rozštěp, tak by to jedenáctka asi byla, ale takto spíš Xc. Úterý ve znamení Teplic – Trifalofasův piliř Xa Os – na pohled zajímavá linie. Jeden bouldřík a pak zbytečně dojištěná klasické spára. Editka se do ničeho velkého nepouštěla. V Ádru stačí jen být a lézt si pro radost a pro zážitky, které jsou vždy velmi silné.
Adršpach by www.shora.cz

Zdenda s Pájou v Sokolíkovy.

Ve čtvrtek a pátek jsme se domluvili s Ninou Caprez na společném lezení. Během těchto dvou dní jsme lezli jak v Adršpachu, tak i v Teplicích. Mám to strašně rád koukat na světové lezce. Mluvit s nimi. Lézt s nimi a co nejvíce si od nich vzít (někdy jim i něco dát, třeba místní znalosti a zvyklosti). Nina byla prostě hustá. Žádné zkušenosti se spárami, smyčkami a vůbec našim lezením. Lezla vše od klasických spár a komínů po nové těžké dardy a vše na prvním (žlutá spára, král, džin, zalomená spára, aladinova lampa, hrana na Holoubka, ty naše lumpárny atd..) Věřím, že nejenom nám dala něco víc, než jen úsměv. Její pohled na lezení je krásný a čistý. Jde do všeho a užívá si to naplno. Nebojí se silných zážitků. Zamilovala se do našeho lezení, do knedlíků, do linií, které tu máme. Festival jí nadchnul. Kdo nebyl na její přednášce, tak dost prohloupil.

Nina Caprez pod Žlutou spárou

Sobota patřila odpočinku a závodům, kde Editka skončila na 4. místě. Výkon podala parádní. Bohužel se ve finále rozřadily druhá až pátá jen díky pokusům na zónu. Já jsem nezávodil. Dnes mě závody již tolik netáhnou. Raději využívám všechen čas lezením po skalách, což mě naplňuje ze všeho nejvíc.

Podzim a skalní sezóna jsou již za dveřmi. Snad nám neproprší a budeme moct zase psát o našich zážitcích ze skal.

Ahoj a na viděnou ve skalách.



Ondra









Žádné komentáře:

Okomentovat