22. 2. 2016

Omán resumé

O našem prvovýstupu na Jabal Misht - Boys don´t cry 7c+,1000m jsem již psal dříve na zde  blogu, takže tentokrát budu psát o druhé půlce výletu. Odjeli jsme zpět do Muskatu a vyměnili si malé auto za větší 4x4. Pokud chcete v Ománu něco vidět, tak je pořádná kára nutností. Velké množství lezeckých a turistických destinací je bez čtyřkolky nedostupná.






Malá vzpomínka na Misht

5 tisíc let staré pohřebiště v blízkosti Misthu_foto FM
Fido v 60m dlouhém 6c_foto OB
První bivak ve stěne_ foto OB
Raní pohled na Misht z našeho tábora_foto FM
Rest day ve stěně jak má být_foto FM
Topo Boys dont cry - Oman
Třetí klíčová délka 7c+_foto FM




Hadash (23.12673, 57.75433)


Hadash
Malá oblast položená vysoko v horách cca 1500 m.n.m. Nabízí okolo 50 cest od 5 do 8b. V Ománu leze zatím málo lidí. Místní žádní. Lezeckou komunitu tvoří převážně cizinci žijící v Muskatu , nebo v Dubaji. Normálně ve skalách moc lezců nepotkáte, ale o víkend bylo překvapivě v Hadashi rušno. Arnaud Petit, Ioan Ruscior s Readem Macadamem, který zde žije 8 let a v poslední době je zde hlavním objevitelem sportovních oblastí v Ománu, zde byli také. Raed před pár dny o jejich plodném výletu sestřihal moc pěkné video.




Read a Ardauld v Hadashi_foto OB
V této malebné oblasti pojmenované po stejnojmenné obci podobající se středověké vesnici jsme strávili 4 dny. Během tří lezeckých dnů jsme vylezli většinu cest v oblasti. Povedlo se mi vylézt dvě 8b a několik 7c až 8a na flash, nebo OS. Jirka vylezl 8a.

Vesnice Hadash a skály_ foto OB
Výhledy v oblasti Hadash_foto OB

Jíra v Fearless Leader 8a_Hadash_foto OB

New Bactum 8b_foto FM

Positive Psychology 8b_foto FM
Druhý den se k nám přidává také Johny a Tom a česká grupa tak na pár dní narůstá do kvalitních šesti členů.

Johny a Tomáš v campu v Hadashi_foto OB
Většinu turistických a lezeckých destinací v zemi najdete v údolích a kaňonech v tzv. Wadi. V některých Wadi je i voda a horké prameny. Pro rest day ideální místa. Při cestě z Hadashe do Wadi Bani Awf jsme navštívili horké prameny nedaleko města Nakhal.

Termální prameny u města Nakhal_foto OB

La Gorgettes (23.19354, 57.39021)
Naší další destinací je údolí Wadi Bani Awf. Cesta sem je řidičský zážitek. Celým údolím vede asi nejznámější trasa pro 4x4 auta v Ománu s úžasnými výhledy do hlubokých a úzkých kaňonů. V tomto téměř 30 km dlouhém údolí lze najít jak sportovní oblasti, tak i více délkové lezení. Velký a kvalitní potenciál na prvovýstupy všeho charakteru nabízí například Snake gorge. Úzký kaňon, kde stěny dosahují až 200m. Probíhá zde také organizovaný kaňoning, nebo si zde můžete vylézt jedinou Via Ferratu v Ománu.

Snake kaňon v údolí Wadi Bani AWW_foto OB
My jsme si vybrali úzký kaňon La Gorgettes. La Gorgettes jako první lezecky objevili Francouzi před 12 lety. Je to úzký kaňon s cestami po obou jeho stranách. Skála je zde celkem ostrá a lezení maximálně na dva až tři dny. Lezeckou zvláštní je odpadní trubka, která vede po levé straně soutěsky a musí se u každé cesty oblézat, což bylo dost podivné.
Odpadní trubka v La Gorgettes_ foto OB
Nemilou skutečností je to, že jsou v kaňonu hnízda blech, které na některých místech dost znepříjemňují pobyt. Blechy se tu pasou na kozách, které najdete snad všude v Ománu. Při kempování jsme na ně museli neustále dávat pozor. Sežerou úplně vše. Papírovou krabici, všechno jídlo, nebo například topo naší cesty z Mishtu.
Ománské kozy_foto OB
Po prvním dnu, kdy jsem s Jirkou vylezl téměř všechny cesty v oblasti nad 7a  jsme se rozhodli, že i zde po sobě něco zanecháme. V oblasti byla do našeho příjezdu vylezena pouze jedna osmička. Hansjorg Auer zde vyboltoval a vylezl jedno ultra bolestivé 8b, které jsem jen vyzkoušel. Vybrali jsme si krásnou linku na konci hlavního kaňonu. Oproti naší cestě na Jabal Misht bylo vrtat ze shora příjemnou změnou. Přeci jenom nejsme na to moc zvyklý. Na druhý pokus jsem cestu vylezl a my tak zanechali v La Gorgettes českou stopu ve formě cesty "Flye market" 8a.

Flye market_ topo by 27 crags

Flye Market 8a_La Gorgette_foto OB
Wadi Tanuf (23.092767, 57.488078)
Pokračujeme na druhou stranu hor údolím Wadi Bani Awf, dále do známého městečka Al Hamra a odtud do údolí Wadi Tanuf. Dech beroucí kaňon nás dostal. Mraky možností na cesty do 300 m. Kvalita skály je různorodá, i tak jsme zde viděli, že Omán na svůj lezecký boom teprve čeká. Fido s Davidem si vylezli šesti délkovou cestu Oublie Tout 6c a my dvě sportovky 7a+,7c+.

Nekonečné možnosti k lezení ve Wadi Tanuf_foto OB
Západ slunce_foto OB
Wadi Bani Khalid (22.623635, 59.095680)
Po dvou dnech opouštíme divoké údolí Wadi Tanuf a míříme do zcela nové oblasti Wadi Bani Khalid. Tento turisticky známý kaňon se nachází asi 250 km jižně západní části pohoří Al Hajar. Jižně od Khalidu hory končí a začíná písečná poušť Wahiba Sands.


Fido v The Flow 7b+_Wadi Bani Khalid_foto OB
Khalid nabízí jako jedno z mála Wadí parádní koupačku v termální vodě, která vyvěrá jako teplá řeka z jeskyních prostor. Kousek dále za přírodními bazény se po obou stranách začínají zvedat bílé vápencové stěny. Už při prvním pohledu na obrovský kompaktní převis je nám jasné, že tato oblast bude do několika let lezeckým rájem. Parádní skála, kousek od auta a k tomu koupání, jak z říše snů. Kousek od vstupu do známé jeskyně Muka Cave je sektor, kde před dvěma týdny začali s boltovaním Raed s Arnauldem a Ioanem. Během dvou dnů zde navrtali tři cesty od 7b do 8a Jelikož jsme nechtěli domů tahat zbytek nýtů z Mishtu a chtěli ještě něco tvořit, tak jsme se i zde pustili do rozvoje oblasti. Každý si navrtal svoji linku. Začal jsem já a po dvou hodinách úmorné práce jsem se od spodu provrtal nejpřevislejší částí nového sektoru. Po prvním prolezení nám bylo jasné, že toto vylézt bude pořádný oříšek. Pokračoval Fido a pak Jíra. V krásné skále vznikly tak další cesty Land of Orion 7b a  Mňága a Žďorp 7c.

Wadi Bani Khalid_topo by 27 crags



Nové cesty v Khalidu_foto OB
 V dalších dvou dnech jsme se pustili s Jirkou a s Readem, který za námi přijel z Muskatu, do našeho projektu s pracovním názvem "Toilet power". Název díky tomu, že nástup do cesty je místo, kde si rádi ulevují všichni turisté. Padaly dobré pokusy, ale projekt prozatím odolal.

Mňága a Žďorp 7c, Wadi Bani Khalid_foto OB¨
Tolilet power_foto Read Macadan

Wadi Tiwi a Wadi Shab (22.763382, 59.193116)
Po třech dnech lezení se unaveni přesouváme odpočinout si k Readovy do Muskatu. Relax u Reada, další marný pokusy o surfing na vlnách a přesun zpět na jih do Wadi Tiwi.

Surfing v Muskatu_foto FM

Surfing v Muskatu_foto OB
 Posledni dva dny byly naplánovány tak, že Fido s Jirkou polezou v Tiwi a já si Davidem odpočineme ve Wadi Shab. Shab je další známý kaňon s vodou, kde jsme zažili nádherný zážitek při proplavovaní jeskyněmi úzkého kaňonu, který je zakončený 10m vodopádem. Filip a Jirka vylezli v Tiwi známou cestu Emilu 7+, 500m. Tiwi je opět plné stěn a možností k lezení. Stěny do půl kiláku a celé údolí, kde se valí nespočet různě velikých kamenů pro bouldering a sportovní lezení. Omán obecně nabízí obrovské možnosti k boulderingu. Problémem je zde ale vyšší teplota, takže horší tření a fakt, že bouldering na vápenci není to stejné jako na pískovci, nebo žule.


Wadi Tiwi_foto OB

Lidé Wadi Tiwi_foto OB
Poslední den tohoto vynikajícího tripu jsme se vrátili do Khalidu. Z Tiwi je to přes město Sur 2,5 hodiny jízdy. V Khalidu na mě čekala poslední výzva zájezdu - "Toilet power". 3 dny restu byly znát už při rozlezu. Síla byla oproti předešlým pokusům čerstvá a tak hned prvním pokusem dne šel projekt ke dnu. Myslím si, že by cesta mohla být 8b+, což z ní pravděpodobně dělá nejtěžší jednu z nejtěžších cest Ománu.


Toilet power 8b+_Wadi Bani Khalid_foto FM
Na cestě zpět do Muskatu jsme se ještě zastavili na skok v poušti Wahiba Sands. Neradi jsme se s Readem loučili. Moc nám tento Kanaďan žijící v Muskatu sednul. Jeho nadšení pro objevování a lezení je nakažlivé.
Wahiba sands_foto OB
Byl to super plodný výlet. Podařilo se nám prostoupit 1000m stěnu Jabal Mishtu novou cestou "Boys don't cry" 7c+. Téměř každý den jsme lezli. Navštívili jsme spoustu míst. Navrtali jsme 4 sportovní cesty ve dvou oblastech. Vylezli cesty, které patří k těm nejtěžším v Ománu. Parta byla skvělá. Natočili jsme spousty záběrů pro nový film. Našli jsme nové přátele a poznali zemi, která každopádně stojí za další návštěvu.
Prvovýstupy:
Boys don´t cry 7c+, Jabal Misht, 21 délek, 1000m, Ondra Beneš, Filip Martínek, Jiří Lautner, David Michovský.
Flye Market 8a, La Gorgette, Ondra+Jirka
Tolet power 8b+, Wadi Bani Khalid, Ondra
Mňága a Žďorp 7c, Wadi Bani Khalid, Jirka
Land of Orion 7b, Wadi Bani Khalid, Fido

Výběr zopakovaných cest:
Positive Psychology 8b, Hadash, Ondra PP
New Bactun 8b, Hadash, Ondra PP
Fearless Leader 8a, Hadash, Jirka PP, Ondra FL
Oublie Tout 6c, Wadi Tanuf, 250m, Fido a David OS
Chianti Classico 6+, La Gorgettes, 125m, Fido a David OS
Quality control 8a, Wadi Bani Khalid, Ondra PP -1.ffa, Jirka FL
Emilu 7+, Wadi Tiwi, 500m, Fido a Jirka OS

Na závěr pár faktů:
·       Letenka cca 11 000 Kč.
·       Auto 4x4, nebo SUV na měsíc cca 30 000 Kč. Obyčejné auto vyjde levněji, ale zavře vám to cestu do mnoha Wadí.
·       Litr benzínu za 7 Kč.
·       Jídlo a nákupy v obchodech za podobné peníze jako u nás. Místní arabská kuchyně nás moc bavila a nikdy nezklamala.
·       Alkohol v Ománu nenajdete. Jediná možnost nákupu je v letištním duty free shopu, nebo velmi draze v hotelových barech v Muskatu.
·       Lidé v Ománu jsou milí a přátelští, nikoho ničím neotravují. Celkem rozdíl oproti Egyptu, Maroku, nebo Jordánsku.
·       Les ani rybníky tu nepotkáte, za to velbloudů tu přes silnici chodí dost.
·       Kempování mimo obce je zde tolerované a kdekoliv bezproblémové.
·       Příjemné lezecké klima, každý den slunečno a teploty u moře okolo 25 stupňů. V horách je chladněji. Třeba do Hadashe se péřovka na jištění určitě hodí.
·       Celkové náklady na měsíční pobyt byly okolo 30 tis na osobu.


Řekl bych, že Omán čeká velký boom. Nejen turistický, ale i lezecký. Všude se něco staví a přímořské oblasti se pilně připravují pro budoucí rozvoj turistické ruchu.
Omán je skalnatá vápencová země. V celém pohoří Al Hajar naleznete nespočetný potenciál jak na více délkové prvovýstupy alpského charakteru, tak jedno délkové sportovní lezení. Stále je zde co objevovat. Skála v Ománu je různorodá od totálních kamenolomů, těch je nejvíc, po krásné kompaktní skalní stěny, kterých je i tak celkem dost. Třeba Wadi Bani Khalid je lezecky teprve měsíc objevená sportovní oblast a nabízí možnosti dalších 100 cest do 9a

Naše grupa
Země mužů_ foto OB
foto FM
Země obráceného půlměsíce_foto OB
Mapa lezeckých oblastí, které jsme navštívili, nebo jsme chtěli navštívit:

Sponzoři akce: Tendon, Hanibal, Ocun, Festool, Complus, Easyclimbing.cz, Hot Rock, Czechbouldering.com
Marhaba
Ondra Beneš


Žádné komentáře:

Okomentovat