21. 3. 2016

Španělská zima


Španělsko je země lezcům zaslíbená. Do této země jezdíme spoustu let trávit zimní měsíce. Kde jinde byste chtěli najít takový výběr cest jako právě tam. V posledních 15 letech jsme jezdili pouze do oblastí v Katalánsku, jako jsou Siurana, Margalef, Oliana aj. Jelikož změna je život, tak jsme letos a loni začali objevovat neuvěřitelný potenciál oblastí v Andalusii. Andalusie je na opačné straně Španělska a nabízí stejný objem lezení jako Katalánsko. Po loňském měsíčním výpadu do oblastí okolo města Jaén, jsem doporučil Editce, ať jede na Erasmus právě tam. Ideální místo pro rychlé výjezdy do skal po dni stráveném na universitě v Jaénu.




Letošní únor jsem tedy doletěl za Editkou a opět užíval nekonečné lezení v Andalusii. Zpáteční letenky z Berlína do 100 EUR jsou prostě boží. Oproti jiným letům jsme letos nechali našeho obytného Ferdu doma a já se nastěhoval do studentského bytu v centru Jaénu.  Popravdě pobyt v autě mám raději. Člověk je neustále v přírodě a ne ve městě.  Na druhou stranu každodenní sprcha není k zahození.
Jaén

Studentské bydlení

Okolí Jaénu nabízí hned několik top oblastí. Maximální dojezd do těchto oblastí je 20 min, takže ranní, nebo večerní výpady za pokusy do našich projektů nebyly žádný problém.
Nejbližší je La Mella a Reguchillo. Na La Mellu bohužel nezbyl čas i když ze skal koukáte do města. Ve skalách jsme byli pouze na výletě a cesty vypadaly perfektně.

Reguchillo je cca 3 km dlouhý pás skal s několika stovkami cest, kde jsme trávili velké množství času. Mezi naše nejvýznamější vylezené projekty, které jsme cíleně okupovali, byla Dame Criptonita 8b/b+, kterou Editka vylezla celkem rychle a moje Flaquita 8c. Flaquita byl můj jeden velký příběh. Celkem po krátké době jsem dolezl do posledního klíčového kroku. Velká radost v dalších 4 pokusech přerostla v psychický boj. Krok přes lištu, o kterém bych normálně řekl, že mi musí sedět, se stal mojí černou můrou. Dva dny před odjezdem domů, jsem zcela neočekávaně udržel další chyt a v transu dolezl až nahoru.  Tato cesta mi opět dala lekci, že hlava je největší sval při lezení.
Regu
Serchio v Regu. Místní Top lezec.

Reguchillo je oblast, kterou odpoledne navštěvuje slunce, takže pro těžší cesty nic moc. Pro tento případ je zde Otiňar. Veliká jeskyně s cca 50 cesty. Největší výběr je zde od 7c. Dlouhé vytrvalostní linie po krápnících dokáží pěkně potrápit.  Editka zde vylezla Laguna Mentales 8a+/b a Surprise 8b, které jí trápilo hlavně kvůli dlouhému nátahu v klíčovém místě. Já si vylezl na 4 pokus kombinaci Tres Surprises 8c a Momento payaso 8b+ na 2. Pokus. Jelikož byl únor v Jaénu celkem studený, tak jsme v této mega jeskyni netrávili tolik času, jak bychom chtěli. Takže projektů a cest, na které nezbyl čas nám zbylo nemálo.
Surprise 8b, Otinar

Surprise 8b, Otinar

Surprise 8b, Otinar

Jaén nabízí dalších asi 10 oblastí s cestami do 8b, na které opět nebyl čas. Bylo to dáno i tím, že jsme dvakrát vyrazili na několik dní za lezením do okolí Granady a Motrilu. Pokud máte auto a jste ochotni strávit čas do 2 hod jízdy z Jaénu, tak se Vám otevře možnost lezení v dalších krásných oblastech.
Nejvíce jsem chtěl navštívit světoznámou jeskyni Villanueva del Rosario, ve které bychom měli projektů snad na celý život. Bohužel nezbyl čas, tak snad na podzim J
Z navštívených oblastí nás asi nejvíce zaujala oblast Cacín, která se nachází na jižní straně pohoří Siarra Nevada. Jedná se o kaňon s možností lezení po obou stranách. Některé sektory trochu připomínají lezení v Chulille. Krásná tichá oblast s velkým výběrem cest do 8b+. V době, kdy jsme zde byli, byl dost větrný den, tak jsme zde lezli pouze na OS cesty do 8a.
Cacín
Cacín
Cacín
Dále jsme navštívili Los Vados u města Motril, nebo Cogollos kousek od Granady. Každá z oblastí nabízí spousty cest. My jsme v každé z nich strávili pouze den a jeli dál, ale každopádně oblasti vyžadují další návštěvy, jelikož cest i pro nás je tam hodně.


Cogollos
Cogollos
Los Vados
Los Vados
Pláže u Motrilu

Delfínek

Co mě na Andalusii asi nejvíce baví:
Ve skalách nepotkáte žádného cizince (počítám, ale že se toto bude pomalu měnit)
Lidé, nejen lezci jsou v Andalusii velice přátelští a jejich životní rytmus je o dost klidnější něž ve zbytku Evropy.
Tapas – stovky druhů jídel dávaných automaticky k pivu.
Obrovské množství těžkých cest v relativně malém dojezdovém rádiusu. Max 2 hod v autě.

Takto vypadá okolí Jaénu. Olivar vedle Olivaru.

Kurzy, akce, lezení  se s jarem opět rozjedou, tak  neviděnou ve skalách přátelé.
  

Holy colour festival v Jaénu


Holy colour festival v Jaénu

Žádné komentáře:

Okomentovat